Sahabat Lebai

Islam wajib bersatu

Kita banyak menyaksikan kekejaman kaum kafir terhadap umat Islam di serata dunia.

Mengapa umat Islam masih tidak mahu insaf dan bersatu demi perpaduan umah.

Selagi umat Islam berpercah belah, selagi itu lah kaum kafir mengambil kesempatan menindas umat Islam.

Bersatu lah umat Islam sebelum kehilangan kuasa politik dan kuasa memerintah.

Thursday, March 19, 2009

RIWAYAT KERETA TUA















UMNO sudah jadi sebuah kereta klasik atau vantage (kereta tua). Kereta ini pada satu masa dahulu dipandu dan di mantain oleh formen2 yang mahir, ianya sentiasa berjalan lancar tanpa masalah. Maklumlah pada masa itu ianya kereta baru dizaman nya. Walaupun pemandu2 dan crew2 yang mantain kereta kereta tua ini silih berganti, ianya tetapi berjalan lancar juga.

Tetapi malangnya pada hari ini, kereta tua ini berada pula ditangan pemandu dan crew2 formen yang tidak mahir, pemandunya selalu lalai dan tertidur menyebabkan kereta tua ini kerapkali kemalangan. Kemalangan yang paling teruk ialah pada PRU12 yang lepas. Hampir kena 'write-off' - timbang kilo jual keling botol.

Selepas kemalangan yang paling dashat itu, pemandu dan semua formen2 nya cuba recon semula kereta tua ini supaya dapat terus digunakan. Malang seribukali malang tiada formen yang cukup mahir lagi untuk membaiki kereta tua ini.

Nampak gayanya pada PRU13 nanti kereta tua ini akan digantikan dengan kereta baru yang lebih baik.

5 comments:

fital said...

ha ha kereta lembu dari Melaka

lebai-mangkuk said...

Dulu semasa lebai kecil, atuk lebai pakai kereta sebiji mcm ni le.

Seladang said...

Bang lebai ...

Kereta tua tu sudah patut diletupkan dengan C4 untuk filem: From Monggolia With Love!

TokBatinSenoi said...

wat aper diletupkan, jual jer kat keling botol.. kemudian kita makan nasi kandar gian kat stn bas tjg rambutan.

lebai-mangkuk said...

Salam Tok Welcome